top of page
  • veronikaalexova

Kopřiva

Kopřiva je jednou z prvních rostlin, které se už jako malé děti naučíme rozpoznat.

Její dotyk bolí. Ale se správnou taktikou umí tato hojně rozšířená bylina člověku velmi pomoci.

Mladé rostliny, které se objevují s nástupem jara, obsahují ve svých listech hojnost proteinu, železa, minerálů i zdravých tuků – a proto ji můžeme nazvat typicky českou jarní superpotravinou.

Díky svým hloubkově čistícím schopnostem umí vyburcovat lidský organismus k aktivitě, nedovolí mu pobývat v letargii a pomalosti, typické pro zimní období.

Naopak, aktivizuje, stimuluje činnost vnitřních orgánů a pochodů, stejně jako se v přírodě vše naplno pouští do jarního života.

Co dokáže:

. odstraňuje z těla usazenou kyselinu močovou, která způsobuje artritidu, vyrážky a různá podráždění kůže, ledvinový písek a ledvinové kameny. čímž napomáhá správné funkci ledvin, navrací jim schopnost čistit krev tak, jak to umějí (detoxikace)

. čištěním krve pak pomáhá ozdravným procesům pleti a kůže obecně (zčervenání, vyrážky apod.). jemně napomáhá otevřít dýchací cesty u lidí, kteří mají tendenci k mělkému dýchání

. hlubší dech opět znamená větší rozproudění tělních procesů

. působí příznivě na nízký krevní tlak a nedostatečnost oběhové soustavy v oblasti hlavy (tímto na vypadávání vlasů, ztrátu pigmentace)

. je vhodná i pro těhotné, u kterých pomáhá s nízkým tlakem a nedostatkem železa

. kojícím ženám zase pomůže s laktací

. mírní menstruační krvácení

. mužům pomáhá se správnou činností prostaty

Musí být ovšem zpracována co nejdříve po utrhnutí, protože právě prospěšné proteiny mají tendenci rychle degradovat.

Ideální je tedy čerstvé natrhané kopřivy ihned použít pro čisticí čajový nálev, nádivku, smoothie, anebo naložit do kvalitní pálenky a vyrobit si domácí tinkturu, která může být prospěšná po celý rok.

Později v létě je dobré sbírat kopřivová semínka, která rovněž vynikají obsahem proteinu a účinností na nedostatečně aktivní ledviny.


Veronika Alexová © 2023 

Photo © foxfromthemill 

bottom of page